Bästa tipsen för att välja rätt laddkabel typ 2 för din elbil

Att välja rätt laddkabel är viktigt för att säkerställa effektiv och säker laddning av din elbil. Fel typ av laddkabel kan leda till långsammare laddning, skador på bilen eller t.o.m. brand. Därför är det viktigt att förstå vilka faktorer du bör tänka på när du väljer laddkabel typ 2 till din elbil. I den här guiden går vi igenom de viktigaste aspekterna att tänka på. Genom att välja rätt kabel utifrån din bilmodell, laddningseffekt och användningsområde kan du se till att din laddning blir optimal, säker och hållbar över tid.

Laddkablar typ 2 – Vanligast i Sverige

Laddkablar typ 2 är den vanligaste typen av laddkablar för elbilar i Sverige. Dessa laddkablar följer den europeiska standarden IEC 62196-2 och kan leverera upp till 22 kW laddningseffekt med 1-fas eller 3-fas för att ladda bilens batteri. De är avsedda för växelström (AC) laddning och passar alla elbilar med ett typ 2-uttag.

De flesta offentliga laddstationer i Sverige är utrustade med typ 2-uttag och de flesta elbilar har typ 2-ingång som standard. Därför är det praktiskt att ha en laddkabel typ 2 hemma eller i bilen för att kunna ladda överallt. Laddkablar typ 2 finns i olika längder, oftast mellan 3 och 8 meter långa. De har en kontrollbox på kabeln som indikerar när fordonet är fulladdat. Längre kablar ger större rörelsefrihet vid laddning.

Kontrollera bilens ladduttag

Det första du behöver göra är att kontrollera vilket ladduttag din bil har. De två vanligaste standarderna för snabbladdning är CCS (Combo Charging System) och Chademo. 

CCS-uttaget ser ut som ett vanligt typ 2-uttag fast med två extra kontakter längst ner. Chademo-uttaget har en annan form och påminner mer om ett vanligt eluttag. 

Det är viktigt att köpa en laddkabel som passar ditt bilmärke och modell. De flesta nyare elbilar i Europa har CCS medan många äldre modeller har Chademo. Om du är osäker, kolla i bilens instruktionsbok eller kontakta återförsäljaren.

När du vet vilken standard din bil har blir valet av laddkabel enklare. En CCS-kabel fungerar bara på bilar med CCS-uttag och vice versa. Så dubbelkolla att kabeln du tänker köpa matchar uttaget i din bil. Annars kommer du inte kunna snabbladda bilen.

Laddningseffekt

Elbilar kan generellt sett laddas med olika effekt. En stor skillnad är mellan nivå 1 och nivå 2 laddning. Nivå 1 laddning sker med en effekt på 2-3 kW medan nivå 2 laddning sker med en effekt på 7-22 kW beroende på bilmodell. 

Det är viktigt att välja en laddkabel som klarar den maximala laddningseffekten som din bil stödjer för snabbast möjliga laddning. Överstiger kabelns effekt bilens maxeffekt finns risk för överhettning och skador. Det är också viktigt att laddstationen klarar motsvarande effekt. Kontrollera därför bilens max laddningseffekt i manualen och välja en kabel som klarar detta. På laddstationen bör det stå vilken effekt den klarar. Genom att matcha bil, kabel och laddstation får du optimal och säker laddning.

Kabellängd

Laddkabelns längd är viktig att tänka på när du väljer typ 2-kabel. En för kort kabel begränsar förstås var du kan ladda bilen. Men en alltför lång kabel kan också orsaka problem. 

Ju längre kabel desto större blir spänningsfallet längs kabeln. Det innebär att laddningseffekten minskar ju längre kabel du använder. En tumregel är att välja kortast möjliga kabel som fungerar för dina behov. Överstiger kabeln 10 meter bör du välja en kabel med grövre ledare för att kompensera för spänningsfallet.

Annars riskerar du att laddningen tar onödigt lång tid, eller i värsta fall att laddaren inte kan ge full effekt till bilen. Så välj kabel efter dina laddbehov, men tänk på att längre kabel = större spänningsfall.

Isolering och kabeldiameter 

När du väljer laddkabel är det viktigt att den har bra isolering och tillräcklig kabeldiameter för den effekt den ska leverera. En tjockare kabel med bättre isolering klarar av högre strömstyrka utan att bli lika varm som en tunnare kabel. 

För laddning upp till 10A räcker det med en kabeldiameter på ca 1,5 mm. För laddning 16A och däröver bör du välja minst 2,5 mm. Det ger bättre prestanda och längre livslängd på kabeln. 

Välj helst kablar med förstärkt isolering av gummi eller silikon. Det tål värme bättre och är mer flexibelt vid kall väderlek än vanlig PVC-isolering. Det minskar risken för sprickor och skador på isoleringen.

En tjock, välisolerad kabel ger också bättre skydd mot stötar och olyckor om kabeln skulle gå sönder. Satsa därför på lite bättre kvalitet, även om priset är något högre. Det lönar sig i längden.

Certifiering

När du köper en laddkabel är det viktigt att välja en som är certifierad och testad. Se till att kabeln är CE-märkt och uppfyller standarden IEC 62196. Detta garanterar att kabeln klarar hög effekt och är säker att använda. 

En certifierad kabel har genomgått rigorösa tester för att säkerställa funktion och säkerhet. Välj därför en laddkabel från ett väletablerat varumärke som kan uppvisa certifikat för sina produkter. Billiga okända märken kan vara osäkra och bör undvikas.

Kontrollera att kabeln har en tydlig märkning som anger certifieringen. En certifierad kabel klarar tusentals laddningscykler utan problem. Det är en investering som håller länge och ger trygghet och säkerhet. Satsa därför på en kvalitetskabel med rätt certifieringar.

Hantera kabeln varsamt

Det är viktigt att hantera laddkabeln varsamt för att undvika skador och säkerhetsrisker. 

– Undvik att vrida eller dra i kabeln. Detta kan skada ledningarna invändigt vilket kan leda till överhettning. Dra alltid i kontakterna och inte i själva kabeln vid anslutning och bortkoppling.

– Låt inte kabeln ligga där den kan skadas av trafik eller tunga föremål. Kör inte över kabeln med bilen.

– Linda inte kabeln hårt runt laddaren efter användning, det kan skada isoleringen och ledningarna invändigt. Låt kabeln rullas upp mjukt för förvaring.

– Undvik att utsätta kabeln för höga temperaturer, det kan göra isolationen skör. Lägg inte kabeln i direkt solljus.

– Kontrollera kabeln regelbundet och byt ut vid tecken på slitage eller skada. En trasig kabel kan orsaka elstötar eller brand.

Genom att hantera laddkabeln försiktigt håller du den i gott skick under lång tid. En oskadad kabel ger säker och effektiv laddning.

Garanti

Välj kabel med bra garanti. När du köper en laddkabel typ 2 är det viktigt att den har en bra garanti. De flesta kablar har 1-3 års garanti, men det finns även kablar med livstidsgaranti. 

En bra garanti skyddar dig om kabeln skulle gå sönder eller sluta fungera. Utan garanti måste du själv bekosta en ny kabel.

Titta efter följande när du jämför garantier:

– Garantitid – ju längre desto bättre

– Vad garantin täcker – täcker den bara materialfel eller även normalt slitage?

– Processen för att nyttja garantin – enkel och smidig?

– Kostnader – är frakt och service avgiftsfria?

Välj en kabel från ett välkänt märke som står bakom sin garanti. Undvik billiga okända märken som kan vara svåra att få tag på vid garantifall.

Investera i en kabel med bra garanti så kan du känna dig trygg att den håller över tid. Det är värt att betala lite extra för en generös garanti när du ska ladda din dyrbara elbil.

Sammanfattning

Att välja rätt laddkabel typ 2 till din elbil är viktigt för att kunna ladda bilen säkert och effektivt. Några viktiga tips att tänka på är:

– Kontrollera vilken typ av ladduttag din bil har så att kabeln passar. De vanligaste är Type 2, CCS och CHAdeMO.

– Välj en kabel med tillräcklig laddningseffekt för din bil, vanligtvis 7-22 kW för hemmaladdning. En kabel med för låg effekt laddar långsamt.

– Välj en lagom lång kabel så du kan nå dit du behöver, men inte för lång så den blir klumpig. 6-7 meter brukar vara lagom. 

– Välj en kabel med tjock isolering och diameter för att klara hög strömstyrka och slitage. Ju tjockare desto bättre.

– Se till att kabeln är certifierad och godkänd för säkerhet. CE-märkning är ett minimumkrav.  

– Hantera kabeln varsamt och undvik vassa böjar för att inte skada isoleringen. En skadad kabel är farlig.

– Välj en kabel med bra garanti, minst 2 år. En kabel håller oftast längre än så, men då kan du få den utbytt.

Med dessa tips i åtanke så hittar du en laddkabel typ 2 som passar din elbil och dina behov. Det gör laddningen smidig, säker och effektiv.

Relaterade